top of page

Deelvervoer

Transitie:

Mobiliteit

Over de opgave

Door vervoersmiddelen zoals auto's, scooters en bakfietsen te delen komt er meer ruimte vrij voor groen in de buurt en worden vervoersmiddelen optimaal benut.

Waarde voor een buurt:

€ 470.000

Kosten voor een buurt:

€ 400.000

Meerwaarden

Sociaal

Vervoersmiddelen delen met buurtgenoten vergroot de toegankelijkheid tot producten met een hogere aanschafwaarde en bevordert de sociale interactie. Door afgebakende locaties toe te wijzen voor het plaatsen van deze vervoersmiddelen worden vervoersbewegingen beperkt en geluidsoverlast verminderd.

Economisch

Het delen van vervoersmiddelen bespaart aanschafkosten en zorgt voor een optimale balans tussen verbruik en kosten.

Ecologisch

Het delen van vervoersmiddelen voorkomt CO2 uitstoot doordat met minder producten dezelfde vervoersbewegingen gemaakt kunnen worden.

Uitgangspunten & Onderbouwing

[per deelfiets per jaar] Deelfiets is representabel voor deelvervoer. Elke deelfiets bespaart 1,3 personen in de spits per dag. De gemiddelde tijdswinst is geschat op 15 minuten (0,25 uur) op een waarde van €10 per uur reistijd (a €2,50 per spitsvermijding). De verwachte inzet van deelfietsen is geschat op 1 deelfiets per 5 inwoners. De investering bedraagt €1200 per fiets met een levensduur van 5 jaar. Het gebruik bedraagt circa 10% van de tijd in 365 dagen.

Bijbehorende interventies

bottom of page