top of page

Delen

Transitie:

Sociaal-economisch

Over de opgave

Veel apparaten in een woning worden het grootste gedeelte van de tijd niet gebruikt. Deze producten, bijvoorbeeld gereedschap en wasmachines, lenen zich goed voor deelgebruik wat zorgt voor een optimale benutting. Ook het delen van diensten zoals internet en gezamenlijk een zorgverzekering afsluiten lenen zich goed om met een collectief te delen.

Waarde voor een buurt:

€ 41.000

Kosten voor een buurt:

€ 21.000

Meerwaarden

Sociaal

Het delen van apparatuur stimuleert de sociale interactie, zeker als deze in een gedeelde ruimte worden opgeslagen. Het faciliteert de toegankelijkheid tot (kwalitatief hogere) apparatuur. Dit geldt ook voor het delen van diensten zoals internet.

Economisch

Het delen van apparatuur en diensten kan financieel aantrekkelijk zijn. Het bespaart hoge aanschafkosten van producten, en bij diensten kunnen maandlasten worden verlaagd en aansluitingskosten geminimaliseerd.

Ecologisch

Delen zorgt ervoor dat er minder apparaten nodig. Hierdoor is er minder gebruik van primaire grondstoffen, inclusief kritieke materialen, en minder CO2-uitstoot doordat er minder producten nodig zijn.

Uitgangspunten & Onderbouwing

Gedeeld internet bespaart circa 5x kosten bij gemiddeld abonnement van €50,- per huishouden per maand (€40,-). Aanvullend levert jaarlijks investering in gedeelde zorg €689 aan baten per jaar op kosten van €470. Door "delen" te faciliteren onder 40% minimahuishoudens zijn dit de te verwachten kosten en baten.

Bijbehorende interventies

bottom of page