top of page

Verkoelen gebouwen

Transitie:

Klimaatadaptatie

Over de opgave

Een van de effecten van klimaatverandering is meer hittegolven. Door gebouwen hier op aan te passen middels bijvoorbeeld groene gevels of daken worden zij gekoeld en is het niet nodig vervuilende airco's te installeren om de leefbaarheid te garanderen.

Waarde voor een buurt:

€ 2.500.000

Kosten voor een buurt:

€ 1.300.000

Meerwaarden

Sociaal

Hitte wordt opgeslagen in de straat en gebouwen en dit kan voor schade aan menselijke gezondheid zorgen. Groene daken, groene gevels en koele materialen voorkomen dit en maken de buurt leefbaarder.

Economisch

Lager energieverbruik voor koeling van gebouwen.

Ecologisch

Er wordt minder energie verbuikt voor koeling wat resulteert in een lagere uitstoot van CO2.

Uitgangspunten & Onderbouwing

Groen zorgt voor de berging van water en voorkomt daarmee schade door wateroverlast. Gemiddeld hebben huizen omgeven door groene en blauwe elementen een 6-12 % hogere WOZ-waarde, oplopend tot maximaal 30%. Aangenomen is dat elke opgave bijdraagt aan 1,2% hogere WOZ waarde. De gemiddelde investeringskosten per hectare per stadshart zijn ongeveer € 140.000 tot € 285.000. Het gebruik is ingeschat op 5% per hectare. De minimale en maximale kosten zijn niet gebaseerd op onzekerheidsmarges, maar laten zien wat de laagste en hoogste investeringskosten zijn. Dit is afhankelijk van de gekozen kwaliteit en maatregelen.

Bijbehorende interventies

bottom of page