top of page

Verkoelen openbare ruimte

Transitie:

Klimaatadaptatie

Over de opgave

Een van de effecten van klimaatverandering is meer hittegolven. Door de aanleg van meer groen wordt het effect van hitte-eiland in de buurt tegengegaan omdat bomen en planten zorgen voor meer verkoeling op straat.

Waarde voor een buurt:

€ 2.500.000

Kosten voor een buurt:

€ 1.300.000

Meerwaarden

Sociaal

Groen in de buurt verhoogt de leefbaarheid, het leefplezier en sociale cohesie tussen bewoners. Ook heeft het positieve effecten op de gezondheid.

Economisch

Groen in de buurt zorgt voor betere waterinfiltratie in de bodem en draagt bij aan de berging van water tijdens heftige regenbuien, wat schade aan de openbare ruimte en gebouwen voorkomt. Tevens zorgt het voor koeling in de buurt.

Ecologisch

Meer groen in de buurt zorgt voor CO2 opslag, afvang van fijnstof, stimuleert biodiversiteit, zuivert de lucht en verbetert de waterkwaliteit.

Uitgangspunten & Onderbouwing

Groen zorgt voor de berging van water en voorkomt daarmee schade door wateroverlast. Gemiddeld hebben huizen omgeven door groene en blauwe elementen een 6-12 % hogere WOZ-waarde, oplopend tot maximaal 30%. Aangenomen is dat elke opgave bijdraagt aan 1,2% hogere WOZ waarde. De gemiddelde investeringskosten per hectare per stadshart zijn ongeveer € 140.000 tot € 285.000. Het gebruik is ingeschat op 5% per hectare. De minimale en maximale kosten zijn niet gebaseerd op onzekerheidsmarges, maar laten zien wat de laagste en hoogste investeringskosten zijn. Dit is afhankelijk van de gekozen kwaliteit en maatregelen.

Bijbehorende interventies

bottom of page